Loading...
Disclaimer & Privacy Notice 2017-05-24T10:40:25+00:00

Disclaimer

Our website does not give legal advice. The materials and information contained in this website are intended to provide general information in summary form on legal topics, current at the time of its first publication. Such contents should not be considered as any form of legal advice or legal opinion on any specific facts or circumstances. Formal legal advice should be sought in particular matters.

Personal Data Policy

At Messrs Afif Rahman & Chong (“ARC”), we are committed to act with integrity and respect others. We protect the personal data of our stakeholders (including employees, clients, partners, and other individuals who trust us with information) in accordance with applicable laws and regulations, namely the data protection principles under the Personal Data Protection Act 2010.

By interacting with us, submitting information to us, or engaging our services, you agree and consent to ARC, as well as our service providers and third parties appointed by us on your behalf collecting, using and disclosing your personal data in the manner set forth in this Policy.

“Personal data” includes information in respect of commercial transactions which identifies or locates an individual, or is capable of doing so.

Personal data collection

In addition to the personal data you provide to us directly, we may collect your personal data from a variety of sources such as:

  • in the course of your engaging our services, or your providing documentation or information to us;
  • when you communicate or interact with us via telephone, letters, fax, face-to-face meetings, our website, email or other modes of contact. Telephone calls may be recorded;
  • when you request that you be included in an email or other mailing list;
  • when you submit an employment application or provide documents or information such as your resume, from recruitment agencies and employment references;
  • from public information sources, search services and other third parties; and
  • when you submit your personal data to us for any other reason.

Should you provide us with any personal data relating to a third party, you represent to us that you have notified the third party of the terms of this Policy and obtained his consent thereto.

Purposes for collection, use and disclosure of personal data

The personal data which we collect from you may be collected, used and/or disclosed for the following purposes:

  • providing our services;
  • responding to, processing and handling your queries, feedback and suggestions;
  • verifying your identity, processing payments as well as managing our administrative and business operations;
  • managing the security of our premises, facilities and technology infrastructure;
  • providing updates and other communications on developments relating to the law and in respect of ARC;
  • to improve our services and communications to you;
  • complying with applicable laws and regulations, codes of practice or guidelines, policies, procedures, regulatory requirements (which may extend to know-your-client and related reviews) and directions issued by relevant authorities;
  • the establishment, exercise or defence of any legal or equitable claim; and
  • any other purpose relating to any of the above.

If you are seeking employment or any other appointment with ARC, the purposes for which ARC collects, uses and discloses personal data include:

  • processing and assessing your application;
  • performing background checks, verifying your credentials and qualifications as well as obtaining employment references; and
  • any other purpose relating to any of the above.

Disclosing personal data

ARC may disclose personal data, in accordance with all applicable laws, regulations and industry standards, for the following:

  • to consultants, experts and foreign law firms assisting with your matters;
  • to agents, contractors or third party service providers who provide operational or administrative services, such as courier services, telecommunications, information technology, payment, storage, archival, client support services;
  • in connection with professional indemnity policies, and to our professional advisers including auditors;
  • to any relevant authorities, including professional regulatory bodies and/or law enforcement agencies, whether local or overseas;
  • to the extent necessary to comply with any laws, regulations, rules, directions, guidelines and other similar requirements;
  • where permitted under law, external business and charity partners in relation to ARC’s promotional events and seminars; and
    any other party to whom you authorise us to disclose your personal data.

Website

The ARC Website uses non-personally-identifiable or anonymous codes to obtain information about your visits to this site. The ARC Website does not automatically collect personal data, unless you provide such information.

IP Address

Your IP address is automatically logged in our server during your visit to the ARC Website. However, the ARC Website does not link your IP address to anything that will enable us to identify you unless required by applicable law.

Cookies

Please refer to your browser’s settings to ensure that you will be notified when you receive a cookie. Should you wish to disable the cookies associated with the ARC Website, if any, you may do so by changing the setting on your browser.

Whereas efforts will be made to meet the standards for maintenance of data, the ARC Web Site is not in a position to guarantee compliance with these standards. Disclosure of data may happen for factors beyond the ARC Website’s control. Consequently, the ARC Website offers no warranties or representations as regards maintenance or non-disclosure of data.

Withdrawal of consent and access to personal data

Please notify us in writing if you wish to withdraw or revoke your consent from our use and process your personal data for the purposes as stipulated herein.

Contact information

Should you have any queries about this Policy, please do not hesitate to contact us at enquiry@arclaw.com.my or at +603 7621 1254.

Di Tetuan Afif Rahman & Chong (“ARC”), kami komited untuk bertindak dengan integriti dan menghormati orang lain. Kami melindungi data peribadi pemegang-pemegang kepentingan kami (termasuk pekerja, pelanggan dan individu lain yang mempercayai kami dengan maklumat) mengikut undang-undang dan peraturan-peraturan, iaitu prinsip-prinsip perlindungan data di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010.

Dengan berinteraksi bersama kami, menghantar maklumat kepada kami, atau melibatkan diri dalam perkhidmatan kami, anda bersetuju dan membenarkan ARC, serta pembekal perkhidmatan kami dan pihak ketiga yang dilantik oleh kami bagi pihak anda, mengumpul, menggunakan dan mendedahkan data peribadi anda mengikut cara yang ditetapkan dalam Polisi ini.

“Data Peribadi” termasuk maklumat berkenaan dengan transaksi komersial yang mengenal pasti atau mengesan individu, atau berupaya untuk berbuat sedemikian.

Pengumpulan data peribadi

Selain data peribadi yang anda berikan kepada kami secara langsung, kami juga boleh mengumpul data peribadi anda daripada pelbagai sumber seperti:

  • dalam durasi perkhidmatan kami, atau anda menyediakan dokumentasi atau maklumat kepada kami;
  • apabila anda berkomunikasi atau berinteraksi dengan kami melalui telefon, surat, faks, mesyuarat, laman web kami, e-mel atau lain-lain cara hubungan Panggilan telefon juga boleh dirakamkan;
  • apabila anda meminta anda dimasukkan ke dalam e-mel atau senarai mel lain;
  • apabila anda mengemukakan permohonan pekerjaan atau memberikan dokumen atau maklumat sebagaimana resume anda, dari agensi pengambilan dan rujukan pekerjaan;
  • daripada sumber maklumat awam, perkhidmatan carian dan pihak ketiga yang lain; dan
  • apabila anda menghantar data peribadi anda kepada kami untuk apa-apa sebab lain.

Sekiranya anda memberikan kami apa-apa data peribadi yang berkaitan dengan pihak ketiga, anda menggambarkan kepada kami bahawa anda telah memberitahu kepada pihak ketiga syarat-syarat Polisi ini dan memperoleh persetujuannya terhadap Polisi ini.

Tujuan-tujuan pengumpulan, penggunaan dan pendedahan data peribadi

Data peribadi yang kami kumpul daripada anda mungkin dikumpul, digunakan dan/atau didedahkan bagi tujuan-tujuan yang berikut:
menyediakan perkhidmatan kami;

  • bertindak balas, pemprosesan dan pengendalian pertanyaan, maklum balas dan cadangan anda;
  • mengesahkan identity anda, memproses bayaran anda dan juga menguruskan operasi pentadbiran dan perniagaan kami;
  • menguruskan keselamatan premis kami, kemudahan dan infrastruktur teknologi;
  • menyediakan maklumat terkini dan komunikasi lain kepada perkembangan yang berkaitan dengan undang-undang dan berkenaan dengan ARC;
  • untuk meningkatkan perkhidmatan dan komunikasi kami kepada anda;
  • mematuhi undang-undang dan peraturan-peraturan, kod amalan dan garis panduan, dasar, prosedur, keperluan peraturan (yang boleh dipanjangkan kepada “know-your-client” dan ulasan yang berkaitan) dan arahan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa yang berkaitan;
  • penubuhan, latihan atau membela mana-mana tuntutan undang-undang atau ekuiti; dan
  • apa-apa tujuan lain yang berhubungan dengan mana-mana di atas.

Jika anda sedang mencari pekerjaan atau apa-apa pelantikan lain dengan ARC, maksud yang baginya ARC mengumpul, menggunakan dan mendedahkan data peribadi termasuk:

  • memproses dan menilai permohonan anda;
  • melaksanakan pemeriksaan latar belakang, mengesahkan kelayakan kelayakan anda dan juga mendapatkan rujukan pekerjaan; dan
  • apa-apa tujuan lain yang berhubungan dengan mana-mana di atas.

Mendedahkan data peribadi

ARC boleh mendedahkan data peribadi, selaras dengan undang-undang, peraturan-peraturan dan piawaian industri, untuk perkara berikut:

  • kepada perunding, pakar dan firma guaman asing yang membantu dalam perkara-perkara yang anda;
  • kepada ejen, kontraktor atau pembekal perkhidmatan pihak ketiga yang menyediakan perkhidmatan operasi atau pentadbiran, seperti perkhidmatan kurier, telekomunikasi, teknologi maklumat, pembayaran, penyimpanan, arkib, perkhidmatan sokongan pelanggan;
  • berkaitan dengan dasar indemniti profesional, dan penasihat profesional kami termasuk juruaudit;
  • kepada mana-mana pihak berkuasa yang berkaitan, termasuk badan-badan profesional peraturan dan/atau agensi-agensi penguatkuasaan undang-undang, sama ada tempatan atau luar negara;
  • setakat yang perlu untuk mematuhi mana-mana undang-undang, peraturan-peraturan, kaedah, arahan, garis panduan dan keperluan lain yang seumpamanya;
  • jika dibenarkan di bawah undang-undang, rakan niaga dan amal luaran berhubung dengan acara dan seminar promosi ARC; dan
  • mana-mana pihak yang anda beri kuasa kepada kami untuk mendedahkan data peribadi anda kepadanya.

Laman Web

Laman Web ARC menggunakan kod tidak dapat dikenal pasti atau tanpa nama untuk mendapatkan maklumat mengenai lawatan anda ke laman web ini. Laman Web ARC tidak mengumpul data peribadi secara automatik, melainkan anda memberikan maklumat tersebut.

Alamat IP

Alamat IP anda telah log secara automatik di server kami semasa lawatan anda ke Laman Web ARC. Walau bagaimanapun, Laman Web ARC tidak menghubungkan alamat IP anda untuk apa sahaja yang membolehkan kami mengenalpasti anda melainkan jika dikehendaki oleh undang-undang.

Cookies

Sila rujuk tetapan pelayar anda untuk memastikan bahawa anda akan diberitahu apabila anda menerima cookies. Sekiranya anda ingin mematikan cookies yang dikaitkan dengan Laman Web ARC, jika ada, anda boleh berbuat demikian dengan menukar tetapan pada pelayar anda.

Sementara usaha akan dibuat untuk mencapai tahap untuk penyelenggaraan data, Laman Web ARC tidak berada dalam kedudukan untuk menjamin pematuhan piawaian ini. Pendedahan data boleh berlaku untuk faktor-faktor di luar kawalan Laman Web ARC ini. Akibatnya, Laman Web ARC tidak menawarkan sebarang jaminan atau perwakilan berhubung penyelenggaraan atau pendedahan data.

Penarikan balik persetujuan dan akses kepada data peribadi

Sila maklumkan kepada kami secara bertulis sekiranya anda ingin menarik balik atau membatalkan persetujuan anda daripada penggunaan dan pemprosesan data peribadi anda untuk tujuan-tujuan seperti yang ditetapkan.

Hubungi Kami

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai Polisi ini, sila hubungi kami di enquiry@arclaw.com.my atau di talian +603 7621 1254.

Ready to Talk?

Contact Us